“Snel een goede basis bieden aan nieuwe collega’s”

Nieuw opleidingstraject voor AbelTalent-medewerkers

Bij AbelTalent zijn we de ervaringsversneller voor al onze medewerkers. Dat wil dus zeggen dat we in korte tijd al onze talenten willen klaarstomen voor een externe opdracht bij een opdrachtgever. Aan de basis van dit gehele carrièrepad ligt een opleidingstraject van enkele dagen waarbij nieuwe medewerkers bekend worden gemaakt met het werk en de systemen. Dit zorgt ervoor dat ze al na korte tijd ingezet kunnen worden op anderen projecten. Projectleider Lotte Zuurendonk nam de afgelopen tijd het initiatief om een nieuwe oefenmodule op te zetten.

Oefenmodule

Lotte: “Iedereen die hier begint, wordt ingewerkt door middel van wat we een oefenmodule noemen. Dit is in het leven geroepen met het idee dat systemen als Squit iBis en Nazca-i worden nagebootst, zodat je daar data kunt invoeren en fouten kunt maken zonder dat het daadwerkelijk direct in een bodeminformatiesysteem (BIS) staat. Zo leer je dus in korte tijd werken met best complexe systemen.”

Voorheen ging dit inwerktraject middels een nagebootste omgeving in Excel, maar Lotte was op zoek naar een andere manier die meer leek op het werken in de daadwerkelijke systemen. “We maakten gebruik van een leeg Excel-bestand. Dat was bijna complexer dan daadwerkelijk een BIS gebruiken. In overleg met een collega die veel bezig is met automatisering van systemen, ben ik aan de slag gegaan met een nieuwe tool om te gebruiken. Hiervoor hebben we bekeken wat we nodig hebben om nieuwe collega’s snel op te leiden en welke velden in onze bodeminformatiesystemen we veel gebruiken. Daarnaast hebben we actuele rapporten gezocht zodat het werk lijkt op, en net zo uitdagend is als een echt project.”

Beter en sneller ingewerkt

Al deze inzet heeft ervoor gezorgd dat AbelTalent de afgelopen maanden gebruik maakt van een nieuw inwerktraject dat meer aansluit bij het werken op de projecten. Dat betekent dat nieuwe collega’s sneller en beter worden ingewerkt zodat ze ook sneller kunnen meedraaien op de daadwerkelijke interne projecten.

Al na korte tijd merken we de voordelen van een goed ingericht opleidingstraject. Lotte: “Wanneer collega’s nu starten op de dagdagelijkse projecten, merken we dat ze minder met vragen zitten of dingen in de bodeminformatiesystemen niet begrijpen. Het nieuwe opleidingstraject is meer gericht op de inhoud van onze projecten. Zo kunnen we veel sneller een goede basis bieden aan onze collega’s!”