Door AbelTalent wordt er altijd continuïteit geboden

Samenwerking Gasunie en AbelTalent

In het voorjaar van 2022 zijn AbelTalent en Gasunie een samenwerking gestart. Gasunie staat voor de uitdaging van een werkvoorraad van 4000 lengteprofielen die gecontroleerd dienen te worden. In het pilotproject werd er afgetrapt met de controle en correctie van 200 van deze lengteprofielen binnen het eigen GIS-programma Eagle.

Het project

Bij Gasunie bestond voor aanvang van het project vooral de wens voor een totale ontzorging, zowel op voorhand als bij de nacontrole. Bertrand Stoeten (Manager Geo Informatie): “Wat we eigenlijk willen is een vlekkeloze overdracht. Een stuk ontzorgen, en AbelTalent neemt het over.”
Bij aanvang vroegen de opdrachtgevers zich wel af of die mate van uitbesteding mogelijk was. Het doorvoeren van wijzigingen in Eagle vraagt om een behandeling van soms complexe vraagstukken en bij Gasunie bestond tevens het idee dat er wellicht aan de voorkant nog veel tijd besteed zou moeten worden aan het bijbrengen van de kennis bij de AbelTalenten.
Inmiddels is het team van AbelTalent ruim twee maanden bezig met de eerste lengteprofielen en de eerste reacties vanuit Gasunie zijn zeer positief. Stoeten: “We zijn blij met hetgeen we nu hebben gezien en de reacties van onze collega’s. En we zijn blij met het opgeleverde resultaat. In het begin waren we sceptisch omdat dit iets is dat we normaal niet uitbesteden. Maar dit was onterecht. We zijn blij met de voortgang in deze korte tijd.” Ook over de manier van samenwerking zijn de opdrachtgevers van Gasunie tevreden: “De onderlinge samenwerking is goed, dit gaat prettig. Er zijn korte lijnen voor communicatie (red: voor het onderlinge contact is er een teamschat ingericht zodat er snel gespard kan worden). Het initiatief vanuit Abel is ook goed. Zaken blijven niet liggen, er wordt altijd continuïteit geboden.”

GIS-systeem Eagle

Vanuit Gasunie was er tevens de uitdaging om de medewerkers van AbelTalent wegwijs te maken in hun GIS-systeem Eagle. Dat vraagt om een hoop tekst en uitleg, maar ook dit inwerkproces is 100 procent meegevallen. Vanuit AbelTalent wordt er positief gereageerd op dit proces. Maarten Steenhuis (projectleider AbelTalent): “Eagle is een ingewikkeld programma, maar de trainingsdagen hebben daarin geholpen. De begeleiding die er wordt geboden vanuit Gasunie is top. Onze vragen worden snel beantwoord, de communicatie is duidelijk. Het gaat super!”

De toekomst

Na een prettige pilotperiode is de blik voor de samenwerking nu weer gericht op de toekomst. Stoeten: “Waar we eerst sceptisch waren over werkzaamheden uitbesteden, zijn we nu positief. We zijn begonnen met makkelijke profielen uit te besteden zodat de projectmedewerkers bij AbelTalent eerst voldoende kennis kunnen opdoen. Die kennis is er nu en nu kunnen we complexere profielen ook uitbesteden!”