Doelen behalen in je carrière

Ontdek hoe SMART-doelen jouw carrière kunnen vormen

We zijn ons allemaal bewust van de uitdagingen die je als hoogopgeleide starters tegenkomt bij het betreden van de arbeidsmarkt. Bij AbelTalent zien we hoe de behoefte aan duidelijke richting en ambitieuze doelen steeds prominenter wordt. Daarom delen we een bewezen strategie om je carrière een vliegende start te geven: de SMART-methode. Niet alleen is het een hulpmiddel dat we hier bij AbelTalent hanteren, maar het is ook een techniek die duizenden professionals gebruiken om hun carrière vorm te geven. De methode helpt je om je doelen concreet te formuleren. En dit vergroot weer de kans op slagen en dus de kans op carrièregroei.

Wat is SMART?

De SMART-methode breekt je doelstellingen op in Specifieke, Meetbare, Acceptabele, Realistische en Tijdgebonden stukken. Zo maak je concreet wanneer je welke resultaten wilt bereiken. Het helpt je om je visie te verduidelijken, meetbare doelen te stellen en een tijdschema te maken.

Waarom SMART?

Als je weet wat je wilt bereiken, geeft het je focus en stuurt het je gedrag om daar te komen. Ook geeft het duidelijk aan welke resultaten wanneer moeten worden bereikt. Door een doelstelling SMART te formuleren is de kans groter dat het doel ook echt bereikt.

Voorbeeld

Laten we een concreet voorbeeld bekijken. Stel, je wilt jezelf ontwikkelen en leren in je carrière. Maar zonder specifieke criteria is dit doel te vaag en onmeetbaar. Een SMART-doel zou kunnen zijn: “Binnen vijf jaar wil ik bekend staan als een ervaren projectleider bij tenminste vier adviesbureaus in de milieusector.”

Dit doel is SMART, omdat:

  • Specifiek: bekend staan als een ervaren projectleider
  • Meetbaar: bij tenminste vier adviesbureaus
  • Acceptabel: het is ambiteus en motiverend
  • Realistisch: het doel is realistisch te behalen
  • Tijdsgebonden: binnen vijf jaar

Als je net begint, kun je overweldigd worden door zo’n groot doel. Daarom adviseren we om ook kortetermijndoelen te stellen, zoals:

  • Binnen zes maanden wil ik als projectmedewerker bodem actief zijn.
  • Over drie jaar wil ik een adviseur bij een adviesbureau zijn.

Deze doelen helpen om je richting te geven en je vooruitgang te meten.

Solliciteren met de SMART-methode

Nu denk je misschien: “Hoe past dit in mijn sollicitatieproces?” Goed dat je het vraagt. Stel dat je solliciteert naar de functie van Projectleider Bodem. Een van de functie-eisen is ‘realistische en haalbare doelen kunnen stellen’. Hoewel je nog geen ervaring hebt als projectleider, weet je wel dat je doelen kunt stellen. Je bent namelijk al jaren trainer van een dameshockeyteam. Door deze ervaring te koppelen aan de SMART-methode, kun je laten zien hoe je doelen stelt en deze bereikt. Dit maakt je sollicitatie sterker en aantrekkelijker.

Wij zijn trots op de vele hoogopgeleide starters die via ons hun eerste serieuze baan hebben gevonden en met de SMART-methode hun carrière succesvol hebben opgebouwd. We willen jou ook ondersteunen bij het starten van jouw carrière en het halen van je professionele doelen. Sluit je aan bij de vele succesvolle professionals die je zijn voorgegaan – begin vandaag nog met het formuleren van je eigen SMART-doelen.

SMART solliciteren?

Vacatures